krajevna skupnost leskovec pri krškem

Iskalnik po strani

Prijava uporabnika


leskovec krsko

Dobrodošli pri nas!

Ob upoštevanju zemljepisnih, zgodovinskih, gospodarskih, upravnih, kulturnih in drugih značilnosti območja, se je na osnovi Statuta Občine Krško ustanovila Krajevna skupnost Leskovec pri Krškem, ki obsega naselja Gorenja vas, Ivandol, Kobile, Loke, Libelj, Leskovec, Nemška gora, Selce, Velika vas, Veniše, Volovnik ter Žadovinek.


ŽE TRADICIONALNI PRIKAZ IZDELAVE DOMAČIH KOLIN

Društvo ljubiteljev suhomesnatih dobrot iz Leskovca pri Krškem,je tudi v letošnjem letu na kmetiji Menič v Malem Podlogu,izvedlo četrti prikaz izdelava kolin na star način. Namen nekdanjega praznika, je kot je dejal predsednik društva Jože Petkovšek predvsem ohranjanje stare tradicije,prenašanje znanja na mlajše člane ali rodove,hkrati pa tudi druženje ter ohranjanje večstoletne tradicije. Po zakolu,kateri je bil opravljen v zgodnji jutranji uri,se je pričelo z razkosavanjem in seveda priprave mesa za prekajevanje, krvavice,krompirjeve klobase,tlačenke,slanino za cvrtje in salame. Da pa ne bi člani društva omagali, so za njih poskrbele poleg domače gospodinje z pomočnicami, članice društva z praženimi jetrcami s krompirjem in seveda z zeljem z ocvirki. Po obilni malici,se je pričela priprava mase za krvavice in izdelavo,v popoldanskem času pa izdelavo klobas in tlačenk ter priprava mesa za dimljenje. Skoraj celotne koline so bile glasbeno obarvane z raško ljudsko skupino Č˝bularji z domačimi inštrumenti. V popoldanskem času se je nadaljevalo z izdelavo mesenih klobas,krompirjevih klobas,tlačenk. Prikaza kolin na star način so se udeležili tudi župan občine Krško mag. Miran Stanko,podžupanja Ana Nuša Somrak,predsednik Zveze društev salamarjev Slovenije Mirjan Kulovec,župan Brežnički Huma Zoran Hegedić z prijatelji (Hrvaška), predsednik KS Leskovec pri Krškem Jože Olovec,predsednica KS Veliki Podlog Karolina Cizerle,ter član sevniškega društva salamarjev.

Anton Hruševar

Preberi več
 

KO ŽALOST SE POJAVI KD LESKOVEC PRI KRŠKEM JO ODPRAVI - POZDRAVI


Kot vsako leto smo tudi tokrat v krajevni skupnosti Leskovec "na Janezovo" 27. decembra pripravili, zdaj že tradicionalno, srečanje krajanov ob zaključku leta. Nekako se je prijel ta dan, nekoč poznan tudi kot "tepešni dan". V goste smo povabili člane ansambla Kulturnega društva Leskovec, ki so s svojo komedijo "Pri zdravniku" še enkrat navdušili številno občinstvo v polni dvorani jedilnice OŠ Leskovec, ki prijazno deli svoje prostore s krajani in ponuja dom za kulturne in družabne prireditve ter tako sploh omogoča družabni utrip v krajevni skupnosti. Kot vedno ob tej priložnosti, pa je poskrbljeno tudi za pogostitev krajanov, katero pa so pripravile prizadevne članice Aktiva kmečkih žena Krško polje in člani Društva ljubiteljev suhomesnatih dobrot Leskovec. Samo srečanje pa je sicer nekako izzvenelo v upanju in v pričakovanju izgradnje večnamenske kulturne dvorane v kraju. Tudi občina Krško je prepoznala to potrebo in uvrstila izgradnjo v svoje planske dokumente do leta 2020. Upajmo , da ne ostane le pri načrtovanju in da nas kot se temu reče"imajo samo v planu"!

Tekst: Jože Olovec

Foto: Anton Hruševar

Preberi več
 

SV. ŠTEFAN - LJUDSKI SVETNIK KRŠKEGA GRIČEVJA


26. december vsako leto k cerkvi sv. Štefana v Nemški vasi pritegne veliko množico ljudi, tako tistih, ki živijo v zavetju gričev, kot iz vasi na polju, v božičnih praznikih se na rojstne domačije vračajo rojaki, petič pa so izpred Marijine župnijske cerkve krenili tudi pohodniki po Štefanovi poti. Pri prazničnem mlaju (mlaj je bil skozi čas vedno povezan tudi z varovanjem domovine) se je zbralo skoraj štiristo ljudi. Priljubljenemu svetniku se priporočijo za zdravje, za uspešno vključitev v poklicno in življenjsko okolje in za mladostni duh pri premagovanju življenjskih težav, saj v razslojeni družbi današnjega časa postaja iskanje skupnega jezika in spoštovanje mnenj drugače mislečih že skoraj umetnost izbrancev.Kot je poudaril leskovški župnik Ludvik Žagar, je tudi diakon Štefan pred dva tisoč leti živel v prelomnih časih, ko je duhovni nauk krščanske skupnosti Jezusa Kristusa vse bolj nadomeščal starozavezne zapovedi. A četudi je bilo novo kraljestvo duha ljudem naklonjeno, množica sv. Štefana ni razumela, ločevanje duhov jo je zapeljalo v obsodbo in kamenjanje do smrti. Kot Kristus, pa je tudi Štefan Boga prosil, da ljudstvo ne obsodi. Ob prazniku Dneva samostojnosti in enotnosti slovenskega naroda bi morali biti hvaležni za lepo domovino, mir, razmisliti pa o besedah, ki lahko postanejo kamnite, predvsem pa o sožitju in odpuščanju, ko posameznik zmore prestreči tudi kamen, namenjen drugemu. Po maši, ki so jo oblikovali še Iztok Starc, župnijski pevski zbor pod vodstvom Kristine Lovšin Salmič in s pritrkavanjem Janko Gabrič in sin, je duhovnik blagoslovil še vodo, sol in deset konj tukajšnjih rejcev, z željo, da bi vse sodelovalo in se razvijalo v harmoniji ustvarjenega. Konjeniki so prejeli spominski pečat, konji blagoslovljeni kruh, Krajevna skupnost Leskovec pri Krškem pa je poskrbela tudi za praznično pogostitev - tradicionalno kranjsko klobaso. Cerkev sv. Štefana je stara, še ohranjeni pisni viri jo zamejujejo v čas okoli leta 1350. Bila je nekajkrat obnovljena po delih, vendar niti cerkev niti prostor nista bila arheološko raziskana; že izbira zavetnika vodi k stari tradiciji, prav tako običaji blagoslavljanja, ki so se ohranili. Tokratni ofer je bil začetek zbiranja sredstev za njeno obnovo pod nadzorom spomeniškovarstvene službe. Župnik Ludvik in ključarja - soimenjaka Jožeta Božič se zahvaljujejo darovalcem in prosijo za bodočo finančno pomoč vse, ki jim ta stolp zaveze ohranja pripadnost in varstvo.

Besedilo: Ljudmila Šribar

Fotografije: Anton Hruševar

Preberi več
 

POLNOČNICA V LESKOVŠKI CERKVI  

Tudi letos so leskovški farani ob praznovanju Božiča pri polnočnici do konca napolnili cerkev Žalostne Matere Božje. Pred polnočnico so v sami cerkvi,katero prištevajo med vidnejše in pomembnejše cerkvene stavbe oz .spomenike pri nas, mladinci župnije Leskovec pri Krškem izvedli cerkveno božičnico,sama polnočnica ali sv. maša pa je bila popestrena z pevskim zborom Laudate,ter z violinistko Jernejo Vakselj. Polnočnico ,katera je tudi letos potekala brez zunanjega metanja ali pokanja petard,je izvedel leskovški župnik Ludvik Žagar. 


Anton Hruševar


Preberi več

 

 
Krajevna skupnost Leskovec pri Krškem, Ulica 11. novembra 24, 8273 Leskovec pri Krškem