V zadnjem junijskem poznem popoldnevu je v Domu krajanov Leskovec potekala predstavitev športne biografije z naslovom Damjan Pavlin, paralimpijec.

Dogodek sta pripravila Kulturno društvo Leskovec pri Krškem in članica le-tega Doroteja Jazbec, ki je knjigo spisala, uvrščen pa je bil kot še zadnji med mnogimi, s katerimi je Mestna četrt Leskovec pri Krškem v juniju obeleževala svoj krajevni praznik. Kot je bilo uvodoma razkrito, je odločitev za pripravo knjige padla v letu, ko se bližalo srečanje nekdanjega posavskega športnika invalida z Abrahamom in upoštevajoč, da je avtorica velik del njegove športne poti tudi spremljala kot njegova dolgoletna soseda in prijateljica.

 

Pred samo predstavitvijo knjige so se navzoči, večinoma Brezogorčani in Brezogorčanke, z minuto molka poklonili spominu na nedavno preminulega Damjanovega očeta, Jožeta Pavlina. Dogodek je potekal v obliki pogovornega večera, skozi katerega so bila preko vprašanj in odgovorov nakazane nekatere podrobnosti iz življenja 50-letnega Damjana Pavlina, ki se je zapisal streljanju z zračno puško tekom dobrih 20 let treniranja in tekmovanja. Bil je tako uspešen, da se je udeležil kar štirih paralimpijskih iger.

 

Avtorica je knjigo razdelila na več poglavij. Predstavila je njegovo otroštvo in podrobneje opisala nesrečo, ki se je zgodila, ko je Damjan štel devet let ter zdravljenje in rehabilitacijo, ki sta nesreči sledila, zatem njegov srednješolski čas, kjer je v Centru slepih in slabovidnih Škofja Loka pridobil poklic telefonist in se zatem lotila opisa začetkov njegove strelske poti. V knjigo je vključen že objavljen del “Šport v Leskovcu” na temo strelskega športa v Leskovcu - iz knjige Leskovec pri Krškem skozi čas II iz leta 2022, kjer je pregled delovanja strnila upokojena učiteljica zgodovine v leskovški osnovni šoli Zdenka Horvat. Damjan Pavlin je bil namreč vso svojo športno kariero član Strelskega društva Leskovec. Vrhunec knjige obenem predstavlja tudi vrhunec Pavlinove športne poti, gre za podroben opis udeležbe in vtisov s štirih paralimpijskih iger: Atene - 2004, Peking - 2008, London - 2012 in Rio de Janeiro - 2016. Ko pa je strelsko kariero zaključil, Damjan Pavlin ni obmiroval, pač pa se je aktivno vključil v lokalno politiko, kot je dejal, “da tudi sam nekaj da kraju, saj je kraj njemu skozi celotno življenje veliko nudil, veliko dal.”

Predstavljene so tudi nekatere nagrade in priznanja, ki jih je prejel., opisana pa še njegova nova vloga - sprva člana, v tokratnem mandatu pa predsednika Sveta Krajevne skupnosti Senuše. Epilog knjige je naslovljen ‘Nov športnik v vasi’ in predstavlja spodbuden pogled na še eno obetavno športno pot mladega upa iz iste vasi (Gregor Zorko - speedway). Zbrane je ob koncu nagovoril tudi predsednik Mestne četrti Leskovec pri Krškem Jože Olovec, ob čemer je poudaril zadovoljstvo, da je bila tokratna knjiga, ki je bila predstavljena, od leta 2018 že četrta, ki sodi v domoznansko dediščino kraja, obenem pa je napovedal tudi naslednjo, ki bo velikega pomena z zgodovinskega in arhivskega vidika - na temo 1000 let naselja Leskovec ter tudi bogato vsebine leskovške župnije skozi ves ta čas. Zahvalil se je avtorici knjige za opravljeno delo in “upokojenemu” domačemu športniku za vse njegove pretekle uspehe, vztrajnost in neomajno voljo ter konec koncev tudi doprinos k prepoznavnosti domačega kraja.

Zahvalo je izkazal še predsednik Kulturnega društva Leskovec pri Krškem Filip Černelč, ki je obema izvajalcema pogovornega-predstavitvenega dogodka poklonil simbolično darilo.

Med obiskovalci dogodka je bila tudi Damjanova reprezentančna trenerka Polona Sladič, ki je prispevala podatke k pregledu uspehov in aktivno sodelovala s strokovnega (trenerskega) vidika pri pripravi športne biografije, saj so skozi njene roke šli vsi dosedanji reprezentanti Slovenije v parastrelstvu in je bila tako več kot le kompetentna sogovornica.

Knjiga je izšla v nakladi 300 izvodov, grafično jo je oblikoval Bojan Žičkar iz Velikega Podloga, za tisk pa je poskrbelo podjetje PrintCo Grafika (Natalija Hudoklin) iz Radeč. Kdor je želel, si jo je seveda na dogodku samem zagotovil, avtorica pa je napovedala, da bodo v jesenskem času predstavitve športne biografije, ki zajema nekaj manj kot 100 strani v barvni izvedbi, tudi še drugje (posavske knjižnice).

 

Po zaključenem uradnem delu se je druženje nadaljevalo ob zakuski, ki so jo pripravile članice Aktiva kmečkih žena Krško polje in ob klepetu.

 

Tekst: KD Leskovec pri Krškem (D.J.) 

Foto: Anton Hruševar

 

Logotip Krajevna skupnost Leskovec

KRAJEVNA SKUPNOST LESKOVEC PRI KRŠKEM

Ulica 11. novembra 24,

8273 Leskovec pri Krškem

Ikona - email Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Ikona - telefon 07 49 05 130

© 2024 KS Leskovec pri Krškem, Vse pravice pridržane. 5ka. Agencija