V torkovem zgodnjem večeru je Krajevna skupnost Leskovec pri Krškem skupaj z avtorji besedil posameznih poglavij v media centru OŠ Leskovec pri Krškem predstavila drugi del zbornika Leskovec pri Krškem skozi čas II.

 

V nekaj manj kot 500 strani obsežni knjigi, so se avtorji posameznih poglavij dotaknili obeh svetovnih vojn in slovenske osamosvojitvene z vidika vpetosti Leskovčanov vanje, geografske predstavitve kraja z okolico, osvetlili so dogajanje tekom dveh velikih kmečkih uporov v posavskem prostoru  in se poglobili tudi v prosvetne vsebine. Z vidika slednjih je bil pod drobnogled vzet nastanek in razvoj Slovenskega katoliškega izobraževalnega društva, Kulturno umetniško društvo Ivan Cankar in sedaj delujoče Kulturno društvo Leskovec pri Krškem, v zbornik pa so umestili tudi izdana šolska in mladinska glasila, katerih nastajanje se je močno razlikovalo od priprav periodičnih edicij dandanes. Povzeta so tudi različna ljudska izročila in predstavljeni literarni začetki nekdanjih ustvarjalcev ter tudi avtorji sodobnejšega časa, ki so se ali se še uveljavljajo na področju (za)pisane besede. V zajetni knjigi, v kateri ob bok predstavljenim vsebinam, ki s(m)o jih raziskali in/ali strnili avtorji, posebno vrednost zapisanemu daje še bogato slikovno gradivo, je izpostavljen tudi razvoj športa, med katerimi je posebna pozornost namenjena rokometu, strelstvu, smučanju, karateju in paraplavanju. Zbornik, ki ga je grafično oblikoval Boštjan Colarič, lektorirala pa Mojca Pacek, se sklene s poglavjem, v katerem so izpostavljeni posamezni Leskovčani, ki so pomembno sooblikovali utrip tako domačega kraja kot tudi drugod, ter medsebojna sorodstvena prepletanja družin Pfeifer in Pirc.

 

V sredini letošnjega novembra izdan zbornik je svojevrstno nadaljevanje knjige, ki je bila izdana pred štirimi leti – le da tokratna nosi nove vsebine in odstira vpogled v druga področja. Snovanja prve knjige o Leskovcu se je Krajevna skupnost Leskovec pri Krškem lotila leta 2015 z jasnim in odločnim ciljem: strniti zgodovino kraja, v katerem živijo in delujejo ter s tem pozabi izbrisati pomemben del zgodovinskega utripa Leskovca z okolico ter hkrati sistematično urediti izbrane tematske sklope. Jože Olovec, predsednik KS Leskovec pri Krškem, ki je bil obenem tudi sourednik zbornika, je v nagovoru zbranim dejal, da je do leta 2018, ko je izšel prvi zbornik na 300 straneh, Leskovec imel zbornik iz leta 1962, vsebinsko zahteven projekt izdaje obeh zbornikov skupaj, pa je znesel 22 tisoč evrov, od katerih je leskovški krajevni skupnosti uspelo pridobiti devet tisočakov s strani sponzorjev.

 

Avtorstvo posameznih poglavij v zborniku Leskovec pri Krškem skozi čas II je delo več sodelujočih, med katerimi so nekateri cenjeni strokovnjaki na svojih področjih. V pripravo gradiva, ki ga je uredniški odbor nato sestavil v lično celoto s(m) bili vpeti Andrej Herakovič, Maja Marinčič, Irena Fürst, Eva Župnek Petelin, Zdenka Horvat, Tomaž Žnideršič, Ljudmila Šribar, Slavko Pirc, Katja Puntar in Doroteja Jazbec.

 

Predstavitev novega zbornika Leskovec pri Krškem skozi čas II, ki je izšel v nakladi 800 izvodov, so glasbeno popestrile Pevke ljudskih pesmi Lastovke (te delujejo znotraj Kulturnega društva Leskovec pri Krškem) pod vodstvom Damjane Mlakar, ob zaključku nekoliko dlje trajajočega dogodka (na račun obsežnosti knjige) kot smo jih vajeni sicer pa so krajani imeli priložnost zagotoviti si brezplačen izvod. Upokojena knjižničarka Ljudmila Šribar, ki je bila skupaj z upokojeno učiteljico zgodovine Zdenko Horvat, gonilo ustvarjanja, pa je tekom predstavitve nekajkrat položila na srce mlajšim, da je zbranega in v knjige še neumeščenega gradiva ostalo precej, prav tako ostajajo odprta za raziskovanje in strnitev v publikacije še mnoga področja, in pozvala, naj se delo zapisovanja lokalne zgodovine nikar ne konča z izdajo drugega dela zbornika o Leskovcu, pač pa naj mlajši rodovi vložijo čas in trud v nadaljevanje tovrstnih knjig, ki razkrivajo nekdanji utrip časa v Leskovcu, za zdajšnje rodove in za naše zanamce.

 

 

Doroteja Jazbec

Foto: Anton Hruševar

Logotip Krajevna skupnost Leskovec

KRAJEVNA SKUPNOST LESKOVEC PRI KRŠKEM

Ulica 11. novembra 24,

8273 Leskovec pri Krškem

Ikona - email Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Ikona - telefon 07 49 05 130

© 2023 KS Leskovec pri Krškem, Vse pravice pridržane. 5ka. Agencija