Tudi letos se bomo ob Dnevu generala Rudolfa Maistra v Krajevni skupnosti Leskovec pri Krškem poklonili vsem padlim vojakom 1. svetovne vojne. Iz župnije Žalostne Matere božje, Leskovec, jih je bilo 113: 2 častnika in 111 vojakov.

 

Vihre vojn so žal odnesle še imena preživelih, čeprav so jih v letu 1924 v župniji začeli zbirati. V naslednjem letu 1925 so se tudi leskovški preživeli borci prvič udeležili spominske slovesnosti Zveze slovenskih vojakov [1. svetovne vojne] pri Mariji Pomagaj na Brezjah. Tam so se potem srečevali vsako leto za veliki šmaren (15. avgusta) na vseslovenskem shodu, drugi njihov praznik pa je bil godovni dan Sv. Cirila in Metoda, slovanskih blagovestnikov.

 

Prijave vojnih invalidov so v župnišču zbirali leta 1926, da bi po Zakonu o vojnih invalidih dobivali pomoč. Ustanovili so tudi Društvo Spomenik padlim v Leskovcu pri Krškem, ki je 7. avgusta 1927 objavilo razpis za izdelavo spomenika padlim. Izbrali so ljubljansko kamnoseško podjetje Kunovar.  Na trgu pred župnijsko cerkvijo je tedanji župnik in dekan Alojzij Kurent - ob ogromni množici zbranih - spomenik blagoslovil na binkoštno nedeljo, 3. junija 1928. Slavnostni govornik je bil vojaški kurat Ivan Bonač iz Ljubljane, časopisi pa so poročali o pretresljivem prizoru polaganja žalnega cvetja vsakemu od 113 padlih junakov za domovino.

 

15. oktobra 1995, ob 50. obletnici vrnitve izgnancev vojne 1941- 1945 na svoje domove, je bila v osrednji cerkveni slovesnosti spomeniku dodana še spominska plošča umrlim v izgnanstvu.

 

          

V svoji državi Sloveniji 23. novembra praznujemo Dan generala Rudolfa Maistra. To je dan spomina na 23. november 1918, »ko je general Maister s svojimi borci v samostojni vojaški akciji razorožil nemško vojsko, prevzel vojaško oblast in utrdil slovensko politično oblast v Mariboru«. Pogumno dejanje je pri razmejevanju držav, nastalih iz nekdanje države Avstro-Ogrske, ki je usodno zarezalo v slovenski organizem, Slovencem pridobilo del Koroške in Štajerske.

 

Leskovška krajevna skupnost je do leta 2016 polagala spominski venec k spomeniku ob svojem krajevnem prazniku 1. junija. Leta 2014, ob 100-letnici začetka 1. svetovne vojne, je bila obnovljena tudi krajevna spominska slovesnost pri spomeniku ob 1. novembru in od leta 2015  brana sv. maša v župnijski cerkvi. Od tedaj Leskovec pri Krškem spomin padlih vojakov 1. svetovne vojne počasti 23. novembra.

 

Kraj se jim je v času 1979/1980 oddolžil tudi z večpredstavitvenim poimenovanjem trga – Trg borcev –  in glavne ulice – Ulica 11. novembra – po dnevu, ko je bila leta 1918 podpisana nemška kapitulacija, žal pa leta 1941 tudi začetek izseljevanja Leskovčanov v nemška taborišča.

 

V programu letošnje slovesnosti je bila načrtovana tudi postavitev spominske plošče na hišo Trg borcev 3, kjer sta bila rojena častnika 1. svetovne vojne Vladimir Pfeifer, kapetan fregate,  in Alfred Pfeifer, poročnik, vendar je zaradi epidemioloških razmer v državi dogodek premaknjen na pomlad v naslednjem letu.

 

 

Krajevna skupnost Leskovec pri Krškem

 

KRAJEVNA SKUPNOST LESKOVEC PRI KRŠKEM

Ulica 11. novembra 24,

8273 Leskovec pri Krškem

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

07 49 05 130

© 2021 KS Leskovec pri Krškem, Vse pravice pridržane. Anuška Motore s.p.