Društvo ljubiteljev suhomesnatih dobrot iz Leskovca pri Krškem,je tudi v letošnjem letu na kmetiji Menič v Malem Podlogu,izvedlo četrti prikaz izdelava kolin na star način.
Namen nekdanjega praznika, je kot je dejal predsednik društva Jože Petkovšek predvsem ohranjanje stare tradicije,prenašanje znanja na mlajše člane ali rodove,hkrati pa tudi druženje ter ohranjanje večstoletne tradicije. Po zakolu,kateri je bil opravljen v zgodnji jutranji uri,se je pričelo z razkosavanjem in seveda priprave mesa za prekajevanje, krvavice,krompirjeve klobase,tlačenke,slanino za cvrtje in salame. Da pa ne bi člani društva omagali, so za njih poskrbele poleg domače gospodinje z pomočnicami, članice društva z praženimi jetrcami s krompirjem in seveda z zeljem z ocvirki. Po obilni malici,se je pričela priprava mase za krvavice in izdelavo,v popoldanskem času pa izdelavo klobas in tlačenk ter priprava mesa za dimljenje. Skoraj celotne koline so bile glasbeno obarvane z raško ljudsko skupino Č˝bularji z domačimi inštrumenti. V popoldanskem času se je nadaljevalo z izdelavo mesenih klobas,krompirjevih klobas,tlačenk. Prikaza kolin na star način so se udeležili tudi župan občine Krško mag. Miran Stanko,podžupanja Ana Nuša Somrak,predsednik Zveze društev salamarjev Slovenije Mirjan Kulovec,župan Brežnički Huma Zoran Hegedić z prijatelji (Hrvaška), predsednik KS Leskovec pri Krškem Jože Olovec,predsednica KS Veliki Podlog Karolina Cizerle,ter član sevniškega društva salamarjev.
Anton Hruševar