ZAPISNIK

6.   redne seje sveta KS Leskovec pri Krškem,


ki je bila v ponedeljek 21.3.2011 ob 19.00 uri v prostorih KS Leskovec.


Predlagani dnevni red:


1. Sprejetje sklepa o potrditvi zapisnika 5. redne seje sveta KS
2. Potrditev zaključnega računa za leto 2010 
3. Osnutek pravilnika za podeljevanje priznanj KS 
4. Plan dela v KS v letu 2011
5. Pomladanska čistilna akcija
6. Komisije in odbori
7. OPPN Leskovec 
8. Priznanja Občine Krško 
9. Vloga za nakup stojal za kolesa – OŠ Leskovec (enota vrtec Pika Nogavička in Vila)
10. Pobude in predlogi
11. Razno 


Prisotni so bili pred. Bojan Mežič, Andrej Salmič, Alojz Kerin, Borut Arh (se je pridružil pri 4. točki), Iztok Arh, Petar Dumenčić, Jožica Bogovič, Ivan Kranjčevič ter strokovna sodelavka Monika Žokalj.


Svojo odsotnost so opravičili Mirjana Marinčič, Jože Olovec, Stanislava Pavkovič in Jože Mežič.


Po ugotovljeni sklepčnosti in sprejetem dnevnem redu je predsednik začel z vodenjem seje. 


Ad 1.


Predsedujoči je svetnike pozval k oddaji pripomb in predlogov na zapisnik 5. redne seje.


Ga. Marinčič je pripombo na zapisnik poslala po elektronski pošti, ker se zaradi bolezni, seje ni mogla udeležiti. Zahteva, da se spremenijo njene navedbe v zvezi z delom poslovne sekretarke pri 4. točki, 2. odstavek. Napisano v zapisniku bi bil osebni napad na g. Olovca, kar pa si ne smemo dovoliti. Nanj je apelirala samo s tem, da se g. Olovec sprijazni s tem, da je tajnica zaposlena za nedoločen čas in da je ne žali več.


G. Kerin pravi, da se ne strinja s tem, kar je napisano pri 3. točki, 18. odstavek. Predsednik ni namerno zavlačeval sejo, pravi samo, da se del ni dalo realizirati zaradi vremenskih razmer.


Predsednik predlaga, da se posluša magnetogramski zapis seje, na podlagi katerega se bo zapisnik spremenil.


Ostali svetniki na zapisnik niso imeli pripomb, zato je predsednik dal na glasovanje naslednji sklep.


Sklep 1/1

Zapisnik 5. redne seje se sprejme v predlagani obliki, z upoštevanjem pripomb ga. Marinčič in g. Kerina.

Sklep je bil sprejet.

7 glasov ZA.


Ad 2. 


Predsednik pove, da so svetniki po elektronski pošti prejeli zaključni račun in poslovno poročilo za leto 2010.


Svetnike je pozval k razpravi, v kateri pa bi skupaj s strokovno sodelavko odgovarjal na njihova vprašanja  pri obrazložitvi.


Pove, da smo skoraj na vseh postavkah kontnega plana ravnali racionalno in smo porabili manj sredstev v primerjavi z letom poprej in da so bile skozi leto opravljene prerazporeditve, s katerimi smo na kontih tekočega vzdrževanja in investicij povečali sredstva za 43% od predvidenega. S tem smo poskrbeli, da so bile ceste redno vzdrževane, poskrbljeno pa je bilo tudi za zimsko čiščenje cest, ki nam še vedno vzamejo velik del finančnih sredstev.


Ker svetniki vprašanj niso imeli je predsednik predlagal sprejetje sklepa.


Sklep 2/1

Zaključni račun in poslovno poročilo za leto 2010 se sprejme v predlagani obliki.

Sklep je bil sprejet.

7 glasov ZA.


Ad 3.


Svetniki so po elektronski pošti prejeli osnutek pravilnika o dodeljevanju priznanj  KS Leskovec, ki so ga pripravili člani komisije za dodeljevanje priznanj, v sestavi: g. Pečnik Ivan, ga. Stanislava Pavkovič in g. Iztok Arh.


Osnutek pravilnika je pravno pregledan.


Spremenjeno je število priznanj, do sedaj se je podeljevalo samo priznanje s plaketo. Predlagano je, da se v prihodnosti podeljuje zlato priznanje s plaketo za častnega krajana, srebrno priznanje s plaketo za 10-letno uspešno delo in bronasto priznanje s plaketo za 5-letno uspešno delo in rezultate, ki pomenijo pomemben prispevek na področju gospodarstva, znanosti, umetnosti, kulture, športa, vzgoje, izobraževanja, humanitarne dejavnosti ter na drugih področjih.


Svet KS Leskovec pri Krškem bo enkrat letno v sredstvih javnega obveščanja objavil razpis, s katerim bodo pozvani predlagatelji, da podajo svoje predloge za podelitev priznanj. Javni razpis bo objavljen najmanj 1 mesec pred podelitvijo.


Po obrazložitvi je predsednik predlagal sprejetje sklepa.


Sklep 3/1

Sprejetje sklepa o spremembi pravilnika o dodeljevanju priznanj KS Leskovec, ki je bil sprejet 7.4.2009.

Sklep je bil sprejet.

7 glasov ZA.


Ad 4.


Iz naslova financiranja KS imamo v planu za operativne odhodke namenjenih 25.000,00 €. V drugi polovici leta se bo opravila še morebitna prerazporeditev, s katero bi pridobili dodatna sredstva.


Na začetku porabe moramo imeti v planu sredstva, ki so na rezervi in namenjena zimski službi, nakupu peska za nasipavanje javnih poti, izdelavo muld, intervencijska sredstva ob morebitnih neurjih in plazovih, nekaj denarja pa bi namenili tudi za odvodnjavanje, popravilo ali zamenjavo rešetk ter čiščenje jaškov. To bi skupaj zneslo ca. 12.000,00 €.


Pri tej točki se pridruži g. Borut Arh.


Že v prejšnjem mandatu in na prejšnji seji so se svetniki pogovarjali o delih, ki bi se opravile v letošnjem letu. Tako je izpostavljena cesta proti cerkvi sv. Ane, ureditev pešpoti v Leskovcu, obnova studenčka v Venišah in ureditev ceste v Tršljavcu. Omenjena dela bi bila lahko opravljena v okviru sredstev, ki jih imamo  na voljo.


Odločitev je, da bi vsaka vas posebej lahko dobila nekaj sredstev za investicije, ki so si jih zastavili.


G. Kerin je izpostavil pobudo za vgradnjo drenaže v Selcah. Pripravil je  ponudbo za izkop in polaganje drenažnih cevi v kraju Selce. Za omenjena dela bi potreboval znesek v višini 1.000,00 €. Podal je tudi pobudo za dokončanje del v naselju Loke, za katero je pridobil ponudbo že v preteklem letu, v znesku 1.000,00 €.


G. Salmič je podal pobudo za ureditev poti v Gorenji vasi, pridobil je 3 ponudbe izvajalcev za prevoz in razgrinjanje peska v skupni količini 50 m3, pri ponudbi pa ni  stroškov peska.


G. Borut Arh poda informacijo, ki jo je prejel iz občine Krško, da naj bi bilo v letošnjem proračunu nekaj sredstev namensko rezerviranih tudi za ureditev igrišča v Žadovinku. G. Mežič mu pove, da so v letošnjem finančnem planu KS sredstva rezervirana tudi v ta namen, vendar je potrebno pridobiti ponudbe ter popis del, na podlagi katerih se lahko oceni stanje obnove. G. Arh obljubi, da bo ponudbe pridobil v roku 14-ih dni. Strokovna sodelavka je zadolžena, da na oddelku za družbene dejavnosti Občine Krško preveri znesek sredstev, ki so dodeljena po pravilniku o financiranju KS, za omenjeno igrišče.


G. Kranjčevič zopet izpostavi pobudo za ureditev ceste proti Dimčevim v Nemški Gori.


G. Mežič mu odgovori, da smo si omenjeno cesto ogledali in ugotovili, da je v solidnem stanju in da ni potrebna nujne sanacije, kot pravi g. Kranjčevič. Prav tako pa smo o mnenju povprašali tudi KS Senuše, ki nam je v dopisu odgovorila, da za letošnje leto nimajo v planu urejanje omenjene ceste, razen nujno potrebnih ureditev, kot je nabava gramoza. V naslednjem letu bi lahko asfaltirali le določen odsek ceste, vendar se bodo o tem odločali naslednje leto. S strani KS Leskovec bomo poskrbeli tudi za  nujno ureditev ter jo uvrstili v plan za naslednje leto. 


Prav tako je g. Kranjčevič pobudnik, da se uredi avtobusna postaja v Ivandolu. Pridobil je 1 ponudbo in prosi, da se tudi občino pozove k sodelovanju.


G. Mežič mu odgovori, da sta si omenjeno lokacijo ogledala tudi odgovorni osebi za vzdrževanje cest- koncesionarja, g. Grahovac in preglednik g. Gričar. Problem je listje, ki je natlačeno v jaških, nobeden pa jih ne očisti. Omenjeno čiščenje in urejanje avtobusne postaje bodo izvedli v sklopu rednega vzdrževanja po planu.


Pred. Mežič opozori svetnike, da je pobudnik tudi skrbnik projekta in predlog pripelje do realizacije, lahko pa pričakuje tudi pomoč od predsednika, kakor tudi strokovne sodelavke, v kolikor jo bo potreboval in izrazil željo po pomoči.

Večina svetnikov se je strinjala, da bi bilo boljše, da strokovna sodelavka pridobiva ponudbe,  pod pogojem, da pobudnik pridobi vse pogoje in posreduje potreben popis del.

Ga. Bogovič je prebrala obrazložitev del, ki so potrebna za obnovo studenčka v Venišah. Dela naj bi se pričela v mesecu aprilu ali maju, tako bi bila otvoritev predvidena ob praznovanju krajevnega praznika v mesecu juniju. Za omenjena dela bi potrebovali ca 1.500,00 € za materialne stroške, dela pa bi prispevali krajani s prostovoljnim delom.


Ponovno se je obravnavala tudi ureditev pešpoti v Leskovcu. Pogovori so tekli predvsem o tem, ali je smiselno pot tlakovati, jo asfaltirati ali je boljše, da ostane v peščeni obliki. Vendar se je potrebno vprašati kakšna bo pot v primeru naliva in kakšni bodo stroški ob sanacijah. Ker bo na tem območju postavljena že vsa gradbena mehanizacija, zaradi sanacije škarpe pri VDC-ju, se zaprosi izvajalca, da pripravi ponudbo. Sredstva, ki so namenjena za ureditev, uvrstimo v plan dela za letos.


Za ureditev ceste v Tršljavcu še nismo dobili ponudbe s strani občine. Sredstva smo rezervirali, vendar če do junija ponudb ne bomo prejeli, se bodo le-ta prenesla na druge projekte. G. Petan Bojan, kot pobudnik ureditve, mora poskrbeti za dela, ki mu jih je naložila občinska uprava in je podlaga za izdajo soglasja k odločbi inšpektorata v zvezi z ureditvijo poti. Po pridobitvi soglasja, se bodo nadaljevale aktivnosti v zvezi z ureditvijo omenjene poti.

G. Kranjčevič je podal pobudo za ureditev gozdne poti proti stanovanjski hiši Vegelj v Kobilah.

Pred. Mežič pove, da smo si omejeno pot ogledali, sprašuje se koliko je uporabnikov omenjene poti ter, ali je racionalno urejati pot samo za eno gospodinjstvo, ki pa ima dostop tudi z druge strani. G. Kerin predlaga, da se angažira tudi uporabnik, KS pa mu pomaga z nakupom 60 m3 gramoza, za prevoz in razgrnitev pa mora poskrbeti sam. G. Mežič predlaga svetnikom, da si ogledajo omejeno pot.


G. Arh Borut predlaga, da se v plan uvrstijo in rezervirajo tudi sredstva za ureditev igrišča v Žadovinku. Ponudbo še ni uspel pripraviti, da pa bo do naslednje seje že imel pripravljeno.


V finančnem planu imamo sredstva rezervirana tudi za vzdrževanje igrišč in zelenic, tako, da lahko polovico tega denarja namenimo za igrišče v Žadovinku. Iz konta investicijsko vzdrževanje se rezervirajo sredstva v višini 4.000,00 €, imajo pa tudi sredstva iz konta vaške skupnosti.


Po daljši razpravi je predsednik predlagal sprejetje naslednjih sklepov:


Sklep 4/1

Za nakup peska, stroške prevoza in razgrnitve v Gorenji vasi se odobrijo sredstva v višini 745,00 .

Sklep je bil sprejet.

8 glasov ZA.


Sklep 4/2

Za dokončanje del (zakop cevi) v Selcah se odobrijo sredstva v višini 1.000,00 €.

Sklep je bil sprejet.

8 glasov ZA.

 

Sklep 4/3

Za nakup cevi in dokončanje del na Lokah se odobrijo sredstva po predračunu v višini 1.000,00 .

Sklep je bil sprejet.

8 glasov ZA.

 

Sklep 4/4

Za studenček v Venišah se rezervirajo sredstva v višini 1.500,00 .

Sklep je bil sprejet.

8 glasov ZA.

 

Sklep 4/5

Za ureditev pešpoti v Leskovcu se rezervirajo sredstva do 1.500,00 .

Sklep je bil sprejet.

8 glasov ZA.

 

Sklep 4/6

Za ureditev ceste v Tršljavcu se rezervirajo sredstva v višini 3000,00 .

Sklep je bil sprejet.

8 glasov ZA.

 

Sklep 4/7

Za ureditev gozdne poti do stanovanjske hiše Vegelj (za prevoz in razgrnitev poskrbi krajan sam) se odobrijo sredstva v višini 380,00€ za nakup gramoza (60 m3).

Sklep je bil sprejet.

8 glasov ZA.

 

Sklep 4/8

Za obnovo igrišča v Žadovinku se rezervirajo sredstva v višini 4. 000,00 € iz konta investicijsko vzdrževanje.

Sklep je bil sprejet.

8 glasov ZA.

 

Ad 5. 


Tako kot v preteklih letih, nameravamo tudi letos v sodelovanju z društvi izvesti čistilno akcijo ob dnevu Zemlje, ki je 22.4.


Na društva so bila poslana obvestila in vabilo k sodelovanju, vendar še nismo dobili odgovorov.


Za letos se predvideva, da se čistilna akcija izvede v soboto, 16.4.2011 ob 8. uri, očistilo pa bi se območje pri gradu v Leskovcu ter okolica mavzoleja, saj je v sklopu krajevnega praznika tam predvidena kulturna prireditev.


Za vse, ki se bodo udeležili akcije, le-ta poteka na lastno odgovornost, zato pazljivost ne bo odveč!


Občina Krško bo zagotovila določeno število kontejnerjev za odpadke in odvoz na zbirni center.


Predsednik je predlagal sprejetje naslednjega sklepa:


Sklep 5/1

Svetniki se strinjajo s čistilno akcijo in datumom čiščenja.

Sklep je bil sprejet.

8 glasov ZA.

 

Ad 6.


Predsednik je svetnikom še enkrat obrazložil delo komisij in odborov, ki so bile sprejete na 3. redni seji, dne 6.12.2010.


Omenjeni odbori in komisije delujejo zato, da se rešuje problematika in da podajajo pobude. V statutu piše, da svetnik, ki je v odboru sklicuje sejo in odloča o delu odbora.


Po obrazložitvi je bil predlagan naslednji sklep:


Sklep 6/1

Svetniki se strinjajo z načinom delovanja komisij in odborov.

Sklep je bil sprejet.

8 glasov ZA.


Ad 7. 


Od Savaprojekta d.d. Krško, smo prejeli poziv za izdajo smernic občinskega prostorskega načrta starega jedra Leskovec.


Že v mesecu marcu 2010 smo na občino poslali spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta staro jedro Leskovec. Predsednik je omenjene spremembe svetnikom tudi prebral.


Spremembe, ki so nastale v času od prejšnjega OPPN-ja in novega predloga, so samo pri umeščanju dovozne ceste pri novem vrtcu.


G. Kerin pove, da ni življenjsko živeti obkrožen s cestami, ki potekajo iz treh strani, tako kot je to pri hiši Kozoletovih. Predlaga, da se pošlje predlog, da se prestavi zeleni pas.


G. Mežič predlaga, da se stranke individualno dogovarjajo s projektantom v zvezi z določenimi problemi, ki tangirajo na omenjeni trasi.


Po predstavitvi in obrazložitvi je predsednik predlagal sprejetje sklepa:


Sklep 7/1

Svetniki se z osnutkom OPPN Leskovec strinjajo.

Sklep je bil sprejet.

7 glasov ZA, 1 PROTI.



Ad 8. 


Svetnikom je bil po elektronski pošti poslan razpis za podelitev priznanj Občine Krško. V kolikor ima kateri izmed svetnikov predlog, ga posreduje na Občino sam in upošteva zahteve, ki so zapisane v razpisnih pogojih.


Predsednik je predlagal sprejetje sklepa:


Sklep 8/1

Svetniki so bili seznanjeni z razpisom za podelitev priznanj Občine Krško za leto 2011.

Sklep je bil sprejet.

8 glasov ZA.

 

Ad 9.


Kolektiv vrtca Pika Nogavička in Vila, nam je poslal prošnjo za pomoč pri nakupu stojal za kolesa. V tem šolskem letu so si zadali cilj spodbujati strokovne delavke, otroke in starše k čim bolj zdravemu načinu življenja, gibanja in spodbujanja odraslih, da bi za prihod v vrtec uporabljali tudi kolesa.


V prejeti prošnji nas prosijo za nakup 8-ih stojal, vendar predsednik predlaga, da glede na to, da gre za naš podmladek, se jim odobrijo sredstva za nakup 10-ih stojal.


G. Kerin poda pripombo, da se mu ne zdi logično, da se KS odziva na prošnjo šole in da njej kupuje stojala.


G. Arh Borut predlaga izdelavo lesenih podstavkov. Postavi se vprašanje vzdrževanja in obstojnosti lesa na vremenske razmere.


Po razpravi poda predsednik naslednji sklep:


Sklep 9/1

Odobrijo se sredstva v višini 110,00 €, za nakup 10-ih stojal za kolesa.

Sklep je bil sprejet.

8 glasov ZA.

 

Ad 10.


Iz strani Kulturnega društva Leskovec je prišla vloga za sponzorstvo pri  izdaji zbornika ob njihovem 10-letnem jubileju.


Pred. Mežič in ga. Marinčič sta se odločila, da je pošteno s strani KS, da pripomore pri izdaji zbornika s sponzorstvom, t.j. z zakupom ¼ strani in da se objavi logotip KS,  kar znese 100,00 €. G. Olovec se na klic predsednika ni odzval, zato sta odločitev sprejela sama, ker je bila stiska z časom velika.


Svetniki se strinjajo, da je 100,00 € za tako uspešno društvo veliko premalo, vendar se jim ne zdi primeren način, kako so bila sredstva dodeljena. Primernejše bi bilo, da bi se razpisala korespondenčna seja in da bi bili o odobritvi in namenu svetniki seznanjeni.


G. Borut Arh se sprašuje, do katerega zneska je predsednik odgovoren, da sam odloča o odobritvi sredstev.


G. Mežič obrazloži dejanje, da je zaradi časovne stiske ravnal tako kot je prizna, da način ni bil čisto v skladu s poslovnikom in je pripravljen povrniti škodo, če je s tem dejanjem nastala. Zato je predlagal sprejetje spodaj navedenega sklepa.

Ker po KS krožijo govorice, da naj bi za sponzorstvo v zborniku, v katerem je objavljen tudi logotip podjetja, ki ga ima v lasti g. Mežič, bila porabljena sredstva iz računa krajevne skupnosti, je predsednik dostavil dokazilo o plačilu iz transakcijskega računa podjetja, kar so se lahko prepričali tudi ostali svetniki.


Sklep 10/1

Predsednik je odločal v nasprotju s poslovnikom, zato je materialno in kazensko odgovoren. Škodo, ki je nastala bo povrnil s svojega računa na račun KS.

Sklep ni bil sprejet.

1 glas ZA, 7 glasov PROTI.

 

Seja je bila zaključena ob 22:45 uri.

 

Zapisala:                                                                            

Monika Žokalj

 

Predsednik Sveta KS Leskovec pri Krškem

Bojan Mežič, l.r.

 

Leskovec pri Krškem, 29.3.2011

Logotip Krajevna skupnost Leskovec

KRAJEVNA SKUPNOST LESKOVEC PRI KRŠKEM

Ulica 11. novembra 24,

8273 Leskovec pri Krškem

Ikona - email Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Ikona - telefon 07 49 05 130

© 2024 KS Leskovec pri Krškem, Vse pravice pridržane. 5ka. Agencija