krajevna skupnost leskovec pri krškem

Iskalnik po strani

leskovec krsko
Sreda, 06 December 2017 13:44

TA VESELI DAN KULTURE


V nedeljo so tudi v Krškem praznovali >Ta veseli dan kulture<-rojstni dan Franceta Prešerna dinamično in prevzetega z kulturo. Po besedah predstavnice JS za kulturne dejavnosti Območne izpostave
Krško Sonje Levičar,se je Ministrstvu za kulturo zamisel,da bi tretji december proslavili z dnevom odprtih vrat  porodil že l. 2000,ob 200 - letnici pesnikovega rojstva. Njihov namen je bil približati kulturne vsebine čim širšem krogu ljudi z brezplačnim vstopom v kulturne ustanove,kjer se bi odvijale predstave,koncerti,predavanja in podobno. Tej zamisli pa so sledili tudi na Območni izpostavi sklada za kulturo v Krškem in skupaj z KD Leskovec pri Krškem, obeležili rojstni dan našega pesnika Franceta Prešerna, s predavanjem prof.dr. Andreja Rozmana, Zgodovina celjskih grofov. Na predavanju ali predstavitvi so bile pojasnjene nekatere nepravilnosti ali neresnični različne razlage o Barbari celjski. Veliko je razlag, da čeprav je bila poročena, je imela veliko mlajših plemičev, kar ni bilo res. Celjski so bili eni izmed najpomembnejših plemiških družin v srednji Evropi, prav tako je tudi Barbara Celjska ena izmed najpomembnejših evropskih vladaric srednje Evrope in v primerjavi z drugimi kraljicami ali vladaricami ena najbolj izobraženih, saj je znala šest jezikov.
Po končanem predavanju ali predstavitvi zgodovine celjske grofije,se je druženje nadaljevalo ob prijetnem pogovoru z prof. dr. Andrejem Rozmanom, hkrati pa se je z tem dnevom simbolno vstopilo v Evropsko leto kulturne dediščine 2018,katero bo potekalo pod sloganom<Naša dediščina: Kjer preteklost sreča prihodnost.


Anton Hruševar           

 
Krajevna skupnost Leskovec pri Krškem, Ulica 11. novembra 24, 8273 Leskovec pri Krškem