krajevna skupnost leskovec pri krškem

Iskalnik po strani

leskovec krsko

LESKOVŠKI KULTURNIKI V ŠMARJETI


Z izvedbo pravljične gledališke predstave za otroke in odrasle "JA, PA JE" avtorice Mirjane Marinčič člani gledališke skupine KD Leskovec pri Krškem s podmladkom iz OŠ Leskovec pri Krškem nadaljujemo tudi to šolsko leto. Tako smo v sredo, 13. 12. 2017 navdušili učence 1. do 5. razreda OŠ Šmarjeta, ki so do konca napolnili tamkajšnjo kulturno dvorano. V predstavi, ki jo odlikujeta tako čarobnost kot navihanost, je bilo predstavljeno, kaj se nam lahko zgodi, če iz otroških src prehitro pometemo čarobnost in sanjskost. Predstava, ki s prepletom resničnega in sanjskega sveta nagovori tako otroke kot odrasle. Z zaključnim songom, za katerega je besedilo zapisala Mirjana Marinčič, glasbo Igor ml. Razpotnik, svoj glas pa je posodila Manca Marinčič, smo tudi tokrat na oder privabili številne otroke.

Tekst: KD Leskovec pri Krškem

Foto: Anton Hruševar

Preberi več
 

PRAZNIČNI VEČER V GOSTIŠČU KUNST


V sredo 6. Decembra,je vodstvo gostišča Kunst,katero se nahaja v Leskovcu pri Krškem,povabilo vse bližnje in daljne goste,partnerje,prijatelje,da se skupaj z njimi poveselijo v prazničnem decembru. V svojem nagovoru,se je Srečko Kunst zahvalil vsem prisotnim gostom za njihovo celoletno zvestobo,potem krajanom za podporo,katero družina čuti iz okolja (kar dokazujejo z obiski),zato sedaj že drugo leto poizkušajo z predbožičnem srečanjem to nekako tudi povrniti. Po nagovoru,je KD Leskovec pri Krškem izvedlo še predstavo >Pri zdravniku<,katera je kot vedno do sedaj izzvalo veliko smeha,čeprav so se nekateri dogodki bili tudi resnični. Ob prijetni glasbi skupine Mkm,je z izbrano hrano in pijačo sledila pogostitev in kot je še dejal Srečko, je vesel da so se vabilu odzvali v tako velikem številu,da se lahko brez obveznosti skupaj z njimi poveseli in nazdravi veselemu decembru.


Anton Hruševar

Preberi več
 

TA VESELI DAN KULTURE


V nedeljo so tudi v Krškem praznovali >Ta veseli dan kulture<-rojstni dan Franceta Prešerna dinamično in prevzetega z kulturo. Po besedah predstavnice JS za kulturne dejavnosti Območne izpostave
Krško Sonje Levičar,se je Ministrstvu za kulturo zamisel,da bi tretji december proslavili z dnevom odprtih vrat  porodil že l. 2000,ob 200 - letnici pesnikovega rojstva. Njihov namen je bil približati kulturne vsebine čim širšem krogu ljudi z brezplačnim vstopom v kulturne ustanove,kjer se bi odvijale predstave,koncerti,predavanja in podobno. Tej zamisli pa so sledili tudi na Območni izpostavi sklada za kulturo v Krškem in skupaj z KD Leskovec pri Krškem, obeležili rojstni dan našega pesnika Franceta Prešerna, s predavanjem prof.dr. Andreja Rozmana, Zgodovina celjskih grofov. Na predavanju ali predstavitvi so bile pojasnjene nekatere nepravilnosti ali neresnični različne razlage o Barbari celjski. Veliko je razlag, da čeprav je bila poročena, je imela veliko mlajših plemičev, kar ni bilo res. Celjski so bili eni izmed najpomembnejših plemiških družin v srednji Evropi, prav tako je tudi Barbara Celjska ena izmed najpomembnejših evropskih vladaric srednje Evrope in v primerjavi z drugimi kraljicami ali vladaricami ena najbolj izobraženih, saj je znala šest jezikov.
Po končanem predavanju ali predstavitvi zgodovine celjske grofije,se je druženje nadaljevalo ob prijetnem pogovoru z prof. dr. Andrejem Rozmanom, hkrati pa se je z tem dnevom simbolno vstopilo v Evropsko leto kulturne dediščine 2018,katero bo potekalo pod sloganom<Naša dediščina: Kjer preteklost sreča prihodnost.


Anton Hruševar     

Preberi več
 

OBELEŽITEV DRŽAVNEGA PRAZNIKA


V Leskovcu pr Krškem smo ponovno, že tretjič, obeležili državni praznik Dan generala Maistra in se na ta način poklonili in se spomnili padlih vojakov velike vojne. Usoda je hotela, da je tudi naša fara oz. nekoliko razširjena stara krajevna skupnost Leskovec pri Krškem "prispevala" svoj visok delež padlih. Tako smo izgubili 103 mož in fantov, ki se niso vrnili domov in so za vedno ostali v tuji zemlji. Slovesnost se je pričela s sv. mašo, ki jo je daroval gospod župnik Ludvik Žagar in nadaljevala s polaganjem venca pri spomeniku padlim. Hvala g. župniku za izbrane besede,pevskemu zboru Laudate, ki je dodal kulturno noto ter poseben vtis same slovesnosti, posebna zahvala pa velja vsem tistim, ki so darovali svoj čas, se udeležili slovesnosti in tako prispevali svoj del k ohranitvi spomina na padle in zgodovino slovenskega naroda. Še je nekaj zavednih Slovencev.


Tekst: Jože Olovec

Foto: Anton Hruševar

Preberi več

Pravilniki 
Krajevna skupnost Leskovec pri Krškem, Ulica 11. novembra 24, 8273 Leskovec pri Krškem